Yerli uçak ve otomobilin ardından şimdi de ilk milli iş makinesi geliyor. Tümosan, ilk milli iş makinesini üretmeye hazırlanıyor. İlk etapta iş makinası gurubundan forklift üretilmeye başlanacakBorsa / Finans Servisi Yerli uçak ve otomobilin ardından şimdi de ilk milli iş makinesi projesi hayata geçiyor. 1976’da kurulan Türkiye’nin ilk dizel motor üreticisi Tümosan, ilk milli iş makinesini üretmeye hazırlanıyor. Tümosan, Adanalı bir firmayla ortaklaşa üreteceği iş makinesinin motorunu yapacak ve kendi markasıyla satışa çıkaracak. İlk etapta iş makinesi grubunda forklift üreteceklerini belirten Tümosan Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, “Şu anda Türkiye’de büyük oranda yurtdışından alınan parçaların birleştirilmesi ile bir üretim var. Bizim üretimimiz yerli olacak” dedi. Forklift’in ardından diğer iş makinelerine odaklanacaklarını aktaran Öğün, motor üretimi konusunda da yeni planlarını açıkladı. Lisansı ve tasarımı kendilerine ait bir motor yapacaklarını belirten Öğün, Altay Tankı için yapacakları motorun çeşitli türlerini de planladıklarını belirtti.
Altay’da ilk adım 2016’da
Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın (SSM) tank güç grubu geliştirme ihalesini kazanan Tümosan, çalışmalarına 2016’da başlayacak. Bu alanda ilk ürünleri 2020’de çıkarmayı planladıklarını belirten Öğün, 1500 beygir gücü ve üstünde motor üreteceklerini kaydetti. 5 yıllık araştırma sürecinin ardından projeye başlamak için hazır olduklarını anlatan Öğün, yurtdışından teknik destek alınacak firmanın da Avusturyalı AVL olduğunu aktardı. Öğün, “Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın belirlediği şartları kapsayacak şekilde AVL firması ile yapılan teknik destek anlaşmasının ardından proje bedeli olan 190 milyon euronun yüzde 25’inin serbest bırakılmasını ve geliştirme çalışmalarının 2016 başında başlamasını bekliyoruz. Çalışmaların planlandığı şekilde devam etmesi halinde 2020’de güç grubu üretimini öngörüyoruz. Ancak seri üretim adetleri, geliştirme sürecinde seri üretim ihalesi son şeklini aldığında kesinleşecek” dedi.
Yüksek hızlı trene talip
Tümosan olarak faaliyet alanlarını çeşitlendirmeyi planladıklarını belirten Öğün, “Bu kapsamda yüksek hızlı tren üretimine de talibiz. Talgo, hızlı tren üretiminde uzmanlaşmış ve bu alanda teknoloji transferi gerçekleştirebilen bir firma. Tümosan olarak biz de her türlü işbirliğine açık kapı bırakan bir firmayız. Talgo ile yerli üretim, bakım faaliyeti gibi geniş kapsamlı bir işbirliği için görüşmelerimiz devam ediyor” diye konuştu. Traktör, tarım makineleri üretimi, raylı sistemler ve savunma sanayi projeleri ile 2020’de net kârı 100 milyon liranın üzerine çıkarmayı hedeflediklerini de belirten Kurtuluş Öğün, “İlk yarıda kârımızı yüzde 31 artışla 19 milyon liranın üzerine taşıdık. Döviz kurlarında meydana gelen değişiklikler ve politik ortamın yansımaları dikkate alındığında yılsonu net kârımızın 40-50 milyon lira bandında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” dedi.